Hova bújjunk a kánikula elől?

Szponzorált tartalom

klímatisztító
klímatisztító

Én nagyon szeretem a borospincéket. Mondták már nekem, hogy furcsa az ízlésem, de én odáig vagyok a zegzugos, hűvös, hangulatos pincékért, amiket beleng az enyhén dohos levegő. Nem csak a borok miatt szeretem a pincéket, nyáron is tökéletes alternatívát jelentenek a hűsöléshez. Tudom, az emberek többségének nem egy pince jut eszébe, mint ideális helyiség a kikapcsolódáshoz, de érdemes kipróbálni. Egészen megkönnyebbül az ember, amikor a kinti hőségből belép a pincébe, még egy picit libabőrös is lesz a pince hűvös levegőjétől. Tavaly nyáron dolgoztam egy borospincében, illetve a pincébe csak néha kellett lemenni, de én mindig azonnal ugrottam, hogy végre hűsölhetek egy picit. Sajnos a nyári munkának vége lett, én pedig hazamentem a fülledt, szaunához hasonlító lakásomba és minden este, amikor álmatlanul forgolódtam a melegben, visszasírtam a pince hűvösét.

Persze az is egy jó megoldás, hogy beköltözik egy borospincébe az ember, na de mi mást lehet még tenni a kánikula ellen? Egészen jól működő megoldás lehet egy ventilátor, ami ugyan nem hűt, de ahogy keringeti a levegőt, mégis olyan érzése van az embernek, hogy hűvös levegőt fúj. Aki viszont nem éri be egy ventilátorral, az választhat légkondicionáló berendezést is. Árban nem egy kategória a ventilátorral a légkondi, de cserébe nem is csak annyit tud és jó eséllyel több ideig élvezhetjük az előnyeit, mint a ventilátornak. Érdemes rászánni a pénzt annak, akit tényleg komolyan meg szokott viselni a nyári hőség, mert nagyon ki tudja meríteni a szervezetet a napközbeni hőség és az éjszakai alváshiány. Én tapasztalatból beszélek, és bár még fiatal a szervezetem, ezért jobban is bírom a meleget és az alváshiányt is, azért nekem is rendkívül embert próbáló egy melegebb nyár.

Aki eljutott oda, hogy légkondit vesz, annak érdemes először körbe néznie a piacon, hogy a lakása adottságai és mérete melyik légkondival kompatibilisek. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora teljesítményű klímát vesz az ember és mekkora teret akar hűteni vele. Egy lakásba bőven elég egy kisebb, gyengébb légkondi is, de aki a több szintes házát szeretné egyetlen géppel kellemesen hűvösre hűteni, annak valami komolyabban kell gondolkoznia. A kiválasztott gépet a szakemberek egy szempillantás alatt felszerelik a falra, a külső egységet pedig a ház külsejére. Árban is több kategóriából választhatunk, igényeinktől függően extra funkciókkal is telepakolhatjuk a klímánkat, de a lényeg mindig a hűtési teljesítmény, a többi csak a hab a tortán.

Ha megvan a légkondink, akkor nagy valószínűséggel azonnal elkezdjük használni. A frissen felszerelt, gyárilag tiszta légkondiknál még nem okoz fejtörést a tisztítás, de a következő szezonban már meg kell ejteni. Mivel van egy inaktív időszaka a légkondinak, amikor nem működik (általában késő ősztől tavaszig szokott ez lenni, kivéve, ha fűtésre is használjuk a klímát), elszaporodnak benne a különböző kórokozók. Nem kell nagy dolgokra gondolni, sőt, a legapróbb vírusoktól kezdve a baktériumokon és vírusokon át minden ott tanyázik a nem használt légkondiban. Ha a téli pihenő után bekapcsoljuk a klímát, fel fog tűnni, hogy büdös, kifejezetten kellemetlen szagú levegőt fúj. Ez ellen egy dolgot tudunk tenni, ki kell takarítani. A módszereket illetően megoszlanak a vélemények, van, aki csak a szakszerviz kiválóan képzett dolgozóit engedni hozzányúlni a klímájához, de sokan vannak vele úgy, hogy majd ők megcsinálják a klímatakarítást saját maguk.

Nem csak az otthoni légkondit lehet saját kezűleg kitisztítani, az autóban lévőt is. Tévhit, hogy mindenképpen szervizbe kell vinni az autót, ha klímát szeretnénk tisztíttatni benne. Egyszerűen csak rendelni kell egy klímatisztító spray-t és a dobozán található leírása alapján elvégezni a klímatisztítást. Természetesen a klímatisztító habok arzenálja is szinte végtelen, úgyhogy az igényeinktől és az autó klímájának igényeitől függően vehetünk citrusos illatút, kisebb flakont, nagyobb adagot… Határ csak a csillagos ég. És ugyan ez igaz az otthoni légkondi kipucolására, ehhez a művelethez is bevásárolhatunk klímatisztítókból és megcsinálhatjuk mi magunk az egészet. Kétségtelen előnye a saját munkának, hogy pontosan tudjuk, milyen lett az eredmény és mit várhatunk el a kitisztított klímától, de hátrány lehet, ha valaki nem érez magában elég elszántságot és még az internet segítségével sem sikerül megértenie a klímatisztítás fortélyait.