Pincebuliban került szóba a fogkő leszedés.

Szponzorált tartalom

fogkő
fogkő

A barátainkkal nagyon szeretünk összeülni annak ellenére, hogy mindannyian már felnőttünk, és mindenkinek megvan a saját kis élete, amibe gyakran nehezen férnek bele ilyen események, de valahogy mindig megoldjuk. Emlékszem, amikor az egyetemmel végeztünk, megfogadtunk, hogy mi nem leszünk az a baráti társaság, akik az iskola végeztével szétszélednek, és legfeljebb az osztálytalálkozókon futnak össze legközelebb, akkor is csak felületesen váltanak szót egymással, hiszen annyira eltávolodtak. A dolgunkat mondjuk eléggé megkönnyíti, hogy az egyik barátunknak van pincéje, és ott össze szoktunk gyűlni. Régebben vad bulik voltak ott, mára azonban borozássá és társasjátékozássá szelídült. Így sokkal könnyebbek a másnapok is, és mindenre emlékszünk. Természetesen a beszédtémák is megváltoztak azóta, nem csak arról beszélünk, hogy hol mennyibe kerül a fröccs, hanem például arról is, hogy a fogkő leszedés hol a legjobb. Erre én elmondtam, hogy a fogorvosbudapest.info-ra esett a választásom korábban, és nagyon meg voltam eddig mindig velük elégedve, amikor mentem hozzájuk valamilyen fogászati beavatkozásra. Külön kiemelendő, hogy ők nem csak fogat veszik figyelembe, hanem a pácienst is. Gondolok itt arra, ha nagyon félős valaki, akkor nem a szokásos „leszidást” kapja például, mint egy kisgyerek, hanem komolyan veszik azt, és igyekeznek, hogy az ember minél jobban lelazuljon.

Nekem az nagyon tetszett, hogy a weboldalukon mindent meg lehet találni pontosan leírva. Itt nem csak a kezelések menetére gondolok, hanem mindennek az árára is például. Nekem legalább is ez nagyon fontos, ha egy egészségügyi szolgáltatónál veszek igénybe valamilyen kezelést. Nem szeretek idegesen állni a pénztárnál, hogy vajon mennyit kell fizetnem, és van-e nálam elég pénz, mert sajnos én sem vagyok milliomos. Elsőként a fogkő leszedést próbáltam ki ennél a szolgáltatónál, de azóta már több mindent igénybe vettem, és eddig sosem kellett csalódnom. A fogkő leszedésről is részletes leírást olvashatunk, hogy az eljárás mi mindennel jár. Innen tudtam meg, hogy mindannyian mások vagyunk, más a nyálunk összetétele. Ettől függ, hogy hajlamosak vagyunk-e arra, hogy a fogunk jobban kövesedjen vagy ne. Ez egy olyan felrakódás, ami, ahogy korábban említettem, a nyálból oldódik ki. Nagyon magas a Ca tartalma emellett sajnos sok baktérium és gomba melegágya, ezért fontos, hogy el legyen távolítva a fogról. Hiszen ezek a mikroorganizmusok nem maradnak helyben, a testünk többi részére is szétterjednek. Hát még ha seb is van a szánkban, rossz belegondolni, hogy mi minden tenyészhet ott. Mindezek mellett az sem utolsó, hogy esztétikailag rosszul mutat. Ugyanis rárakódik a fogra a fogkő, amelyet az ételek és az italok elszíneznek. Szerintem senkinek sem vágya az esetlegesen sárga vagy szürke fogak.

Ezek után részletes leírást olvastam arról is, hogyan is zajlik pontosan a fogkövek leszedése. Ezt nagyon hasznosnak tartottam, mert én magam is tartok a fogorvosi kezelésektől. Ha ismerem a folyamatokat nagyjából, bennem úgy oldódni szokott a feszkó ezekkel a kezelésekkel kapcsolatban. Olvasható a fogorvosbudapest.info oldalán, hogy a rendelőben a szakemberek sokszor szokták hallani azokat a mondatokat, hogy minek leszedetni a fogkövet, hiszen úgyis újra „visszanő”. Ez sajnos tényleg igaz, viszont sokkal jobb a szájon kívül tudni ezeket. Ez az oka annak, hogy például egy komolyabb kardiológiai beavatkozás előtt a szakorvos el szokta küldeni a betegeket egy fogászati vizsgálatra, hogy az esetleges gócokat kiiktassák, és ne legyen semmi gond. Ugyanis legyengül az immunrendszer minden ilyesmi hatására, képzelhetjük, mit tesznek ekkor a fogkőben található gombák és baktériumok. Megsúgom, nagyon nagy károkat okozhatnak.

Fogkő eltávolítás után sok páciens panaszkodik arra, hogy a foguk érzékennyé vált. Ebben lehet igazság, ugyanis a fogkő tulajdonképpen egy hővédő réteget képez a fogunk felületén, és ennek eltávolítása után úgy, hogy megszűnik ez a réteg, sokkal inkább ki lesz téve a hidegnek, melegnek, és ez kellemetlen lehet nyilvánvalóan. Ahhoz, hogy az eltávolítás minél kevesebb kellemetlenséggel járjon, érzéstelenítő krémeket, illetve, ha kell, injekciót is alkalmaznak a páciensen. Majd a legvégén a sort egy magas fluortartalmú pasztával fejezik be, amivel polírozzák a fogakat. Olvasható a fogorvosbudapest.hu oldalán, hogy vannak olyan szerencsés emberek, akiknek soha nincs szinte ilyen panaszuk. Nekik ez éves fogorvosi ellenőrzés során is csak polírozni kell a fogukat. Vannak viszont olyanok is, akik alaposan tisztítják a fogukat, legalább is így érzik, ennek ellenére mégis tele vannak fogkövekkel 2-3 hónap alatt újra. Sajnos ez attól függ, hogy kinek milyen a genetikája. Függ a nyál összetételétől, mint korábban említettem, az elfogyasztott ételek mennyiségétől és minőségétől is, illetve attól is, hogy fogyasztunk-e hormontartalmú gyógyszereket vagy sem. Az sem mellékes, hogy a szájban milyen a baktériumflóra, és mennyire vannak a fogak összetorlódva. Ugyanis, ha ez megvan, akkor sokkal nehezebb őket tisztán tartani, amiből nyilván következik az is, hogy a fogkő gyorsan kialakulhat. Egy megfelelő szakember meg fogja mutatni, hogy kell jól tisztítani a fogakat ahhoz, hogy minél később alakuljon ki a fogkő. Továbbá ő fogja meghatározni azt is, hogy mi az a lehető legritkább alkalom, ami a fogkő leszedéshez szükséges.

Miután ennyi mindent elolvasott az ember a fogkő leszedésről, szerintem sok esetben szeretne több mindent megtudni magáról a vállalatról is. A kezdőlapon már azzal kezdenek, hogy jó néhány képet közzétettek, hogy ezzel is szemléltessék, milyen modern eszközökkel dolgozik a fogorvosbudapest.info cége. Itt olvasható az is, hogy az a céljuk, hogy a páciensük ne csak egy egyszeri kezelésre érkezzen a klinikára, hanem egy hosszútávú, bizalmi viszony alakuljon ki a beteg és a kezelőorvos között. Kiszámítható áron igyekeznek biztosítani megbízható ellátást, ami szerintem nagyon is fontos szempont, főleg ebben a mai gazdasági helyzetben, amikor az ember minden fillért próbál megfogni. Azt is elsődlegesnek tartják, hogy a kezelés mellett a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektessenek. Nekem ez nagyon szimpatikus hozzáállás volt. Hiszen, gondoljunk csak bele, nekik tulajdonképpen „nem lenne érdekük”, hogy a páciensnek sokáig egészségesek maradjanak a fogaik, hiszen akkor nem fognak menni oda olyan gyakran, ami nyilván kevesebb bevétel. Erre a gondolatomra a következő bekezdésben olvastam a reflektálást, mely szerint az ő érdekük az, hogy minél több ember élhesse a mindennapjait panaszmentesen, nem pedig az, hogy minél több pénz harácsoljanak össze. Szerintem ez nagyon is dicséretes hozzáállás. Mondtam is a barátaimnak, hogy ha egy megbízható fogászati klinikát keresnek legyen szó bármilyen panaszról is, akkor bátran keressék fel a fogorvosbudapest.info oldalát. Van online időpontfoglaló rendszerük, így telefonálgatni sem kell, ha az nem szeretnénk. Mindent egyszerűen el lehet intézni az interneten keresztül.