Vidéki életünk egyik kulcsa lehet: a napelem!

Szponzorált tartalom

napelem támogatás
napelem támogatás

Egyre többen jutnak arra az elhatározásra, hogy a város helyett a vidéket választják, mi több, ez ma már lehet tanya, a világtól elzárt hely is, nem csak valamelyik modernebb falu, esetleg kisváros. Manapság már a lehetőségek tárháza áll rendelkezésre, hogy távol a sűrűn lakott településektől is modern, teljes életet éljünk a műholdak, az azok támogatásával hasznosan üzembe helyezhető parabola antennák és egyebek segítségével. És akkor ott van még a napelem támogatás igénybevétele a házunkhoz, mert nem csak az árammal működő dolgokat, de magát az áramot is könnyebben előállíthatjuk ma már, mint régen. Könnyebben, magunknak, az állam támogatásával tehát.

Akit ez mozgat, annak a napelemrendszer.info oldalt ajánlom, akik Magyarország összes megyéjében tevékenykednek, és dolgoznak együtt kivitelező partnerekkel, minden esetben eredményesen. A napelem támogatás és mindenféle lehetőségek ismertetésétől, magáról a technológiáról szóló teljeskörű felvilágosításig az iménti linken a lehető legtöbbet megkapjátok tőlük a starthoz.

A napelemes rendszer egy nagyon összetett rendszer – amint ők is írják, a kivitelezéshez így mindenképp képzett partnerre lesz szükségünk. A beüzemelése magánúton még nem igazán lehetséges, de a napelemrendszer.info háza táján rengeteg ingyenes dolgot találunk, amíg végleg el nem döntjük, hogy bele vágunk-e a dologba. Rögtön látszik a fejlécben is például, hogy az első szakaszában a folyamatnak szükségszerűen bekövetkező helyszíni felmérést is ingyen csinálják. Ez tehát szintén elengedhetetlen. Kell ellenőrizniük a ház tájolását, az árnyékoló tényezőket, a tető, vagy a felület dőlésszögét, ahová a napelemet ideális telepíteni, és annak a helynek a teljes stabilitását. Olyan rögzítési hely szükséges, ami évtizedekig is bírná adott esetben a terhelést, hiszen napelemet, nem pár évre vásárolna az ember. Hanem, pont az a lényeg, hogy van egy megtérülési idő, és onnantól a „nullás villanyszámlát” élvezhetjük, mert magunknak termelünk áramot. Persze, van az a szituáció, amikor tovább kell és lehet mozgatni a napelemeket, de mindenben nem szeretnék belefolyni, ott a sok-sok infó a napelemrendszer.info-n.

Ez a „nullás villanyszámla” is persze sokösszetevős. Legtöbbször megéri a villamos hálózatra kapcsolódva maradni, mert bizonyos szakaszában az évnek így vásárolhatunk plusz villamosáramot, de „el is adhatjuk” a szolgáltatónak azt, amit megtermeltünk, ha nincs szükségünk rá. Eleve az is alaposabb mérlegelés kérdése, hogy mennyire nagy kapacitású napelemrendszerbe ruházunk be, mert teljesen el is láthatjuk magunkat (ha a paraméterek megfelelőek), de válaszhatjuk azt is, hogy csak egy részét termeljük meg mi a szükséges energiának, amit igényel a háztartásunk. Ugye, hogy nem is tűnik elengedhetetlennek a szakemberek alapos felmérése?

Ha nem mi magunk akarjuk eldönteni, mekkora rendszer lenne nekünk az ideális, akkor is az ő segítségüket érdemes kérni, nem pedig az interneten kikeresni az áhított választ, egyéb helyeken. Ne felejtsük, a napelemrendszer.info nem csak egy egyszerű, általános módon tájékoztató oldal, hanem tapasztalt társaság, akik várják a kérdéseket és az esetleges igények felmérésére a gyakorlatban is mindig készen állnak. Máshol, ha keresgélünk senki nem vállal felelősséget azért, hogy minden rendben menjen, de a napelemrendszer.info-n az előzetes, mindenre kiterjedő tájékozódás mellett lesz lehetőségünk a teljes gyakorlati megvalósításra, és segítség igénybevételére a napelem támogatás tekintetében, legyen az például egy nemsokára bejövő állami hátterű lehetőség, amiről mi magunktól nem értesülnénk időben.

No, de más dolgokról is fontos szót ejteni: 8-10 éven belüli megtérülés, és utána teljes függetlenség… Ezek az időtávok is árulkodnak róla, hogy fontos a tartósság, a minős! A napelemrendszer.info partnerei biztosítanak minket, hogy a legkiválóbb dolgokat, rendszereket építik és alkalmazzák, amik már eddig is jól teljesítettek korábban. És volt idő így a kipróbálásukra jócskán. Inverter, megfelelő, márkás tartószerkezet, kiváló minőségű alkatrészek – mind-mind utána kéne olvasni, hogy mi fán teremnek ezek. A napelemrendszer.info oldalon megtehetjük és fel is tehetjük a kérdéseinket, ha maradnának ilyenek. De szerencsére jól rendszerezett óriási tudásbázishoz férhetünk hozzá azonnal, ahol az oldalsó panelek segítségével, ha görgetünk a főoldalon, pontosan oda jutunk, amire a leginkább kíváncsiak vagyunk. Felhívják a figyelmet az alapos megfontolásra olyan tekintetben is, hogy olcsón megúszni nem szabad, mert az a tartósság rovására megy. Azt írják, az a jó napelem, amire 25 év garanciát is vállal a gyártó. Nem kell persze sötétben tapogatózni: még az árajánlatuk előtt is (amit ugyanúgy, azonnal kérhetünk már magán a website-on, mint ahogy minden mást is helyben megtehetünk) elolvashatjuk, hogy hány kW-os rendszer átlagosan milyen árfekvést képez.

És mit kell tudni ezekről az eddig is szóban forgó a munkákról? Nem annyira időigényesek, és az ember idegrendszerét sem veszik úgy igénybe, mint egy házfelújítás. Ha a rossz időjárás nem jön közbe, a munkálatok – már a végső felszerelés esetén – nyolc óra alatt megtörténhetnek egy komplett rendszer kiépítésének során is, ami el tud tartani egy egész háztartást. Mármint el tud látni „energiával”, amit egy inverter alakít váltóárammá. Ez a napelemrendszer egyik lelke, az inverter, ami a napelem által létrehozott egyenáramból váltóáramot csinál tehát.

Egy 3 kW-os rendszer ára másfél millió, egy 7 kW-osé több, mint két és félmillió, míg egy igazán nagy, 20 kW-os rendszeré hat és félmillió körül forog. De egészen specifikusan választható, hogy éppen 4, vagy 13, vagy bármilyen kapacitású rendszert építtetünk ki. Vannak már hazánkban óriási napelemparkok is, egész háztartást ellátó kis, házi rendszerek, és az is előfordul, hogy csak néhány panel felhelyezésével egészítjük ki az áram-szükségletünk fedezésének mikéntjét. „Hírek” almenü is van a napelemrendszer.info-n, ezért tájékozódhatunk arról, hogy miként tör utat magának ez a dolog itt, ahol élünk, hisz a leghasznosabb tapasztalatok maguk a helyi tapasztalatok ugyebár. Nagy szerencse, hogy hazánkban ideális a napos órák száma évente.

Engem a napelem támogatások mellett legjobban az győzött meg, amikor a legújabb, vagy a (velünk élő) jövő fejlesztéseiről olvastam a napelemrendszer.info oldalon. Mert úgy érzem azóta, a szél mellett ez hozza tényleg el az új időket. De szélturbinákat egy ország nem telepíthet akárhová. Azoknak a helye sokkal jobban bekorlátozott. A napelemek sem csak a háztartások terén jelennek meg ahogy írtam, de ez az, amit mi magunk megragadhatunk egy kínálkozó lehetőségként! Ez az, amiben a magunk urai lehetünk, amit mi szabályozhatunk, és az a terület, amivel mi is becsatlakozhatunk a környezettudatosság világába.

Szerintem (ahogy olvasom), az állam és a helyi önkormányzatok is egyre gyakrabban fognak ehhez az eszközhöz nyúlni, mert „parkosítva” a napelem ugyanúgy hasznos óriási épületkomplexumok számára, mint kisebb kapacitással a magánházak igényeinek teljesítésére. De a lényeg, hogy mi magunk is léphetünk. És szerintem lépjünk is. Kíméljük a bolygónkat ezzel, ha tehetjük, és napelemek használatával valóban távolabb költözhetünk az egészségtelen, nyüzsgő és nyomasztó nagytelepültésektől – pláne a városoktól. Szerintem ez tényleg az egészségünk miatt is fontos. Fizikai és mentális egészségünk miatt egyaránt. És ma már tényleg nem kell lemondanunk semmiről, ami az újkori civilizáltságot jelenti. Az internettől bármiig terjedően, ami eszünkbe jut. Minden rendelkezésre állhat ugyanúgy egy tanyán, mint Budapest belvárosában. Viszont nem kell mondanom, mi minden áll rendelkezésre Budapest belvárosától távol, vidéken, egy falu határában, vagy egy erdei házban, ami a városban nem…