Egy érdekes elektromos berendezés.

Szponzorált tartalom

inverter működése
inverter működése

Rajongok az elektronikus berendezésekért, így nem csoda, hogy a villamosmérnöki kart céloztam meg, mint a felsőoktatási tanulmányaim helyszínét. Ahhoz, hogy majd sikerrel le tudjak ott diplomázni komoly matematika és fizika ismeretekre lesz szükségem, amikhez az alapokat már a középiskolában meg kell szereznem.

A fizikával sosem volt gondom, mert szerencsére kiváló érzékem van hozzá. Persze a fizikán belül is több ág létezik: mechanika, áramlástan vagy elektronika, csak hogy néhány példát említsek. Úgy gondolom, hogy nagyjából minden területet egyformán jól értek, de az elektronika azért kicsit kiemelkedik a többi közül. Ez így pont jó, mert leginkább az elektromosságtan lesz az, amire a villamosmérnökin szükségem lesz.

Alig várom, hogy majd az egyetemen nagyobb betekintést nyerjek abba, hogy a különböző elektromos berendezések hogyan is működnek.

Ott van például az inverter működése, amivel kapcsolatban már sok érdekességet olvashattam a napelempalyazatok.hu weboldalán keresztül. Itt meglehetősen részletesen és pontosan elmagyarázzak ennek a berendezésnek az üzemelését, úgy, hogy azt a laikusok is megérthessék.

Az inverter talán a legfontosabb részegysége egy megfelelően működő napelemes rendszernek. Önmagában az még nem elég, hogy a nap energiájából áramot képeznek a cellák, ugyanis ezek egyenáramok lesznek. Az egyenáram – rövidebben megfogalmazva – úgy keletkezik, hogy a napelemek alsóbb rétegei a szabad elektronokat szabályos irányba rendezik. A probléma az, hogy az egyenáram nem alkalmas arra, hogy a háztartási eszközeink használják azt. Ez az a pont, ahol szükség van egy jó minőségű inverterre.

Ez a szerkezet ugyanis az egyenáramból képes hálózati áramot kialakítani, amit már az otthoni gépeink is képesek felhasználni a működésükhöz. Lehetne úgy is fogalmazni, hogy váltakozó áramot fog biztosítani a házunk számára.

Könnyen belátható, hogy lehet bármilyen jól megtervezett a napelem rendszerünk, és lehetnek bármennyire is minőségiek a napelemek, ezek nem fognak érni sokat, ha hiányzik a megfelelő inverter. Persze az sem mindegy, hogy milyen típust is használunk. Szerencsére a napelempalyazatok.hu csapata pontosan tudja, hogy mely gyártmányokkal érdemes számolni a megbízhatóság szempontjából. Ez a szervezet mindent tud az inverter működésével kapcsolatban, így nyugodtan bízzuk rájuk a megfelelő kiválasztását.

Az is fontos kérdés, hogy mekkora teljesítménnyel is kell bírnia egy ilyen eszköznek. Ez háztartásonként teljesen eltérő lehet, és leginkább attól függ, hogy mekkora az átlagos energiafogyasztás. Ebben a tekintetben egyébként nem tanácsos „kicentizni” a szükséges teljesítményt, hiszen elképzelhető, hogy a jövőben bővülni fog az elektromosságot felhasználó eszközeink sora. Jobban járunk, ha inkább egy nagyobb teljesítményre képes inverterbe ruházunk be, hiszen így akkor nem kell másodszorra is vásárolunk belőle majd később.

Természetesen nem nekünk kell majd számolgatnunk, hiszen a kivitelezők ezt meg fogják tenni helyettünk.  Biztosak lehetünk benne, hogy ők kiválasztják a számunkra legoptimálisabb invertert.