Cégutódlás kapcsán mire kell gondolni?

Szponzorált tartalom

cégutódlás
cégutódlás

Alapvetően háromféle vevő létezik egy eladó cégre. Attól függően, hogy az eladó milyen megoldásokra tart igényt, a vevő egyaránt lehet egy külső személy, egy rokon vagy éppen a cégmenedzsment. Ebből a három típusból kerül majd ki a vevője a cégnek, mellyel kapcsolatban a cégutódlás fogalma is felmerül.

Gyakori eset, hogy egy vállalkozás úgy néz ki, hogy van egy tulajdonos, aki a java részét birtokolja a cégét. Az ő tulajdonrésze mellett lehetnek még rokonok, családtagok, akik a cég tulajdonosai közé tartoznak. A többségi tulajdon ez esetben egy magánszemély kezében van önállóan, emellett az is lehet, hogy a tulajdonnal együttesen rendelkeznek a családtagok. A cégutódlás azt jelenti, hogy az ügyvezető, avagy a tulajdonos átadja a tulajdonjogot, legfőképp egy családtagnak, rokonnak.

Amikor nem családi a vállalkozás, akkor az nem cégutódlás. Az átadás oka szintén egy tényező, amit nem szabad elhanyagolni. Gyakran azért zajlik ez a folyamat, mert a tulajdonos már túl idős ahhoz, hogy ellássa feladatait, szeretne visszavonulni. Ilyenkor a családon belül öröklődik a tulajdonjog, illetve az is megtörténhet, az is egy opció, hogy külső vásárló kezébe kerül az üzlet.